perjantai 26. joulukuuta 2008

Nigellan suklaapilvikakku

Näin kun Nigella Lawson teki tätä teeveessä ja päätin jo silloin, että leivon tätä jouluna. Kyseessä on täysin jauhoton kakku, joka käy myös keliaakikoille. Kaakku ei ollut aivan niin keveä kuin olin odottaut (jotakin aivan muuta), joten kannattaa jättää tälle jälkiruoalle tilaa vähän enemmänkin. Itse en löytänyt tarpeeksi pientä pulloa Cointreau-likööriä, joten jätin sen suosiolla pois ja käytin vain appelsiinin kuorta.

Nigellan suklaapilvikakku

    Pohja:
    250 g suklaata (väh. 70% kaakaota)
    125 g margariinia/suolatonta voita
    6 munaa
    175 g sokeria
    (2 rkl Cointreuta)
    (1 appelsiinin raastettu kuori)

    Kermapäällinen:
    1 tl vaniljauutetta/vaniljasokeria
    1 rkl Cointreauta
    500 ml kuohukermaa
    1/2 tl kaakaojauhetta


Sulata suklaa vesihauteessa ja anna paloitellun margariinin/voin sulaa joukkoon. Anna jäähtyä hieman.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja vuoraa irtopohjainen vuoka (halkaisijaltaan n. 23 cm).
Riko kaksi munaa kulhoon ja erottele sitten neljästä munasta valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa keltuaiset kahden kokonaisen munan ja 75 g sokerin kanssa.
Sekoita joukkoon hieman jäähtynyt suklaa, Cointreau ja raastettu appelsiinin kuori.
Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi ja lisää 100 g sokerista vähitellen joukkoon. Vatkaa samalla vaahtoa kunnes se on jähmeää.
Sekoita suklaaseokseen pieni määrä valkuaisvaahtoa voimakkaasti ja kääntele sitten loput valkuaisista suklaaseen varovasti.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 35-40 minuuttia tai kunnes kakku on halkeillut eikä ole enää löllö keskeltä.
Jäähdytä kakku. Kakun keskusta vajoaa kakun jäähtyessä, näin kuuluukin käydä!
Vaahdota kermavaahto pehmeäksi, lisää ainekset kaakaojauhetta lukuun ottamatta ja vatkaa vielä hetken. Levitä vaahto kakun "vajoamaan" ja koristele kaakaojauheella.

Vinkkejä:
-Jos et käytä Cointreauta, kannattaa kermavaahdon sekaan raastaa n. puolikkaan appelsiinin kuori ja lisätä hieman sokeria.
-Voit thedä kakun pohjan päivää ennen tarjoamista ja säilyttää jääkaapissa. Valmista kermapäällinen juuri ennen syömistä.
-Maistuu hyvin makoisalle jonkin vahvan, makean viinin kanssa (esim. Ice wine)

Ei kommentteja :