tiistai 9. heinäkuuta 2013

Raakapatukat


Oma kroppani toimii niin, että jos olen enemmän kuin pari-kolme tuntia syömättä, alkaa vatsa murista ja huono olo yllättää. Kannan mukanani aina siis jotakin väliapalaa jos tiedän, etten pääse syömään mitään kunnollista hetkeen. Lempparivälipalani on rahka ja omena, mutta rahka pitää tietenkin saada kylmään, joten välillä pitää turvautua johonkin muuhun. Banaani on kätevä, mutta vähän yksipuolinen ja ei niin täyttävä. Proteiinipatukoita tulee hätätapauksessa ostettua omalta salilta, mutta niiden ainesosaluettelo on sen verran epäilyttävä, etten viitsi niitä joka päivä vedellä. Ruohonjuuresta ja Punnitse&Säästästä olen ostellut Nakd-merkkisiä raakapatukoita, jotka ovat ihania! Erilaisia raakapatukoita tutkiessani huomasin, että melkein kaikissa käytetään taatelia pääraaka-aineena, samoin jotakin pähkinää. Mausteissa mielikuvitus on vain rajana, ja esimerkiksi Nakd-patukoita löytyy banana breadin, pekaanipiiraan, omenapiiraan ja suklaan makuisina.


Nakd-patukoista inspiroituneena ostin kotiin Punnitse&Säästästä kuivattuja taateleita, manteleita ja saksanpähkinöitä - kaikkia luomuna, sillä erityisesti kuivatut hedelmät sisältävät paljon kemikaalijäämiä. Olin ilahtunut kun huomasin, että minun perusblenderini (OBH Nordican Frutti Blender) jauhaa pähkinät ja taatelit ihan hienosti, joten et tarvitse välttämättä edes mitään supertehokasta monitoimikonetta. Kokeilin ensin ihan perusohjetta, jonka maustoin vain vaniljauutteella. Laskin nopeasti perusohjeen kalorimäärät, jos jotakin kiinnostaa. Yhdessä patukassa on n. 225 kcal, kun taas banaanissa on vain n. 100 kcal. Näissä on hiilihydraattien lisäksi proteiinia ja hyvää rasvaa, eli kaikkea mitä tarvitseekin.


Raakapatukat, perusohje (10 kpl)

2 dl (120 g) manteleita
2 dl (100 g) saksanpähkinöitä
4 dl (300 g) kuivattuja kivettömiä taateleita
loraus vaniljauutetta/hunajaa
haluamiasi mausteita (kanelia, kardemummaa, inkivääriä...)

Laita ensin pähkinät blenderiin/monitoimikoneeseen, pyöräytä nopeasti karkeaksi jauheeksi. Lisää sitten taateleita 1-2 kerrallaan, sekoita aina välissä. Lisää lopuksi vaniljauute tai hunaja ja mausteet. Rakenteen tulee olla hieman irtonainen, mutta puristaessa massan tulisi pysyä koossa.
Kaada massa tuorekelmulla vuorattuun leipävuokaan (n. 10 cm x 20 cm) ja anna jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa jähmettynyt massa kymmeneen patukkaan.
Patukat säilyvät parhaiten kylmässä ja ilmatiiviisti pakattuina, mutta ne voi ottaa myös evääksi.


Kookosraakapatukat (10 kpl)

2 dl (120 g) manteleita
2 dl (100 g) saksanpähkinöitä
3/4-1 dl (25-35 g) kookoshiutaleita
4 dl (300 g) kuivattuja kivettömiä taateleita
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (nestemäisenä)
haluamiasi mausteita (kanelia, kardemummaa, inkivääriä...)

Valmista samoin kuin peruspatukat.

Vinkkejä:
- Voit sekoittaa joukkoon myös raakakaakojauhetta, jolloin saat suklaisia herkkupatukoita.
- Banana breadin makuisia patukoita saat, kun korvaat osan taateleista kuivatuilla banaanikolikoilla (löytyy luontaiskaupoista) ja lisäät mausteeksi kanelia tai kardemummaa.

12 kommenttia :

Pipsa kirjoitti...

Hei, ihanan näköisiä raakapatukoita olet loihtinut, ja miten kauniita kuvia! Näyttävät kyllä ihan totaalisen aidoilta Nakd-patukoilta. Cashew Cookie on mun lempparimaku (samoin ne suklaiset on hyviä), onks sulla jotain lempimakuja mitä voisit suositella kokeiltavaksi? :)

Paula kirjoitti...

Tällaiset ovatkin tosi hyviä eväänä. Ja kotosallakin herkkuhimon iskiessä. Itse tekemällä saa myös parempia kuin ne valmiit patukat, juuri omaan makuun räätälöityjä.

Jonna kirjoitti...

Ihan loistavaa, kun olet kehitellyt nämä ohjeet! Mulla nimittäin kuluu juurikin noita Nakd-patukoita sekä kaiken maailman myslipatukoita. Mukavaa päästä vaihteeksi tekemään niitä itse :)

Saanko jakaa tämän blogissani, kunhan näitä intoudun kokeilemaan? Laitan toki linkin sun blogiin ja alkuperäiseen ohjeeseen :)

Jael kirjoitti...

Tosi hyvän näköiset:-) en koskaan osta valmita patukoita vaan teen ne aina itse ,kuivuriilla.Onneksi sellaisia on todella helpo tehdä itse:-)

Jael kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Herkkusuun lautasella kirjoitti...

kivoja nää sun raakapatukat! mulla ihan sama ongelma, kolmen tunnin välien on tankattava lisää rav intoa, ja apua jos sen unohdan niin kuin usein (lue melkein joka päivä) teen. onneksi tiedostan ongelman ja voin tehdä asialle jotain kun se taas muistuu mieleen.

anskusiili kirjoitti...

Pipsa: Voi kiitos! Ulkonäkö oli Nakd-patukoiden kanssa melko yhtäläinen, mutta kaupan versiot ovat vähän ehkä sileämpiä ja kosteampia kuin nämä minun, jotka ovat vähän rouheampia. Minun lemppari noista Nakd-patukoista taitaa olla Pecan Pie, jota melkein aina ostan. Myös inkiväärin makuinen on hyvää, tuoreella inkiväärillä saa kotitekoisiin patukoihin varmasti kivan maun. : )

Paula: Niinpä, mietin juuri että elokuviinkin voisi ottaa hyväksi naposteltavaksi jos ei karkkia viitsi ostaa. En kyllä tiedä pystynkö karkeista elokuvissa oikeasti luopumaan, mutta nämäkin kyllä vievät makeanhimon.

Jonna: Kiva kuulla jos ohjeista on hyötyä, ohjeita saa vapaasti soveltaa ja maustaa oman maun mukaan! Ja mieluusti saat kirjoitella omaan blogiisi. : ))

Jael: Kuivuri kuulostaa mielenkiintoiselta!

Herkkusuun Lautasella: Eipä ole kiva olo, jos ruokailuväli venähtää. Verensokerit menevät miten sattuu ja itsellä tulee helposti tosi huono olo! Patukat ovat kyllä käteviä ja ovat pelastaneet huonolta ololta monet kerrat.

Mona kirjoitti...

Oi jes, mahtavaa! Mäki oon siirtyny noihin raakapatukoihin. Patrik Borg kirjotti blogissaan hyvin: "Vaihdetaanpa proteiinipatukan tilalle toisenlainen välipala samanlaisin ravitsemuksellisin speksein: 150 g raejuustoa ja 40 g Dumle -karkkeja." Aukes meikäläisenki silmät ton jälkeen :D

Näitä sun patukoita täytyy kyllä tehdä! Kiitos ohjeesta, taas :)

anskusiili kirjoitti...

Mona: Oho, aika osuva vertaus. Proteiinipatukat on vähän... hmm. Mieluummin syön vaikka Fazerinan jos haluan suklaata ja rasvaa. : D Tosi kiva kuulla, toivottavasti ovat sinunkin mieleen!

Bettina's Food Dreams kirjoitti...

Onpas hyvä idea! Pitää kokeilla...saisi vähän vaihteluu, nimittäin myönnän, että mä olen niitä jotka syö yleensä banaaneja välipalaksi. Ja sitä paitsi on vähemmän syyllinen olo kun se on itsetehtyä ja tietää, mitä siihen on laittanut. Kiitos tästä reseptistä :)

Ilona kirjoitti...

Hei, bongasin tämän kivan reseptin. Mutta millä ihmeellä voi korvata raakakakuissa ja raakapatukoissa käytettävän taatelin? Sairauden vuoksi en saa syödä taateleita. Mulperimarjoista kuulin että niillä saisi samanlaista rakennetta aikaan, mutta on todella tyyris raaka-aine tällaisiin joissa sitä menee paljon. Vinkkejä? Tai vaikka reseptiä taatelittomaan raakapatukkaan?

anskusiili kirjoitti...

Ilona: Heippa, anteeksi kun vastaus tulee näin viiveellä! Mutta voisit kokeilla korvata ne vaikka rusinoilla tai kuivatulla viikunalla. Mulperimarjoja en ole itse kokeillut, mutta luultavasti rusinoilla/viikunoilla ei saa aivan samanlaista rakennetta kuin taateleilla, vaan nestettä saattaa joutua lisäämään. Lupaan pistää mietintämyssyyn raakapatukan, jossa ei käytetä taatelia ollenkaan! : )