lauantai 19. lokakuuta 2013

Sitruunainen ricotta-mantelikakku


Bongasin tämän ohjeen alun perin Pinterestistä ja tiestin heti haluavani kokeilla ohjetta. Rakastan mantelia ja sitruunaa leivonnassa, ja tässä ohjeessa käytetään vielä ricotta-juustoa (josta kesällä leivoin onnistuneesti mustikkaleivoksia), vaniljatankoa ja vaahdotettua valkuaista. Jos minun pitäisi tiivistää leivontatyylini yhteen ohjeeseen, olisi ohje luultavasti jotakin tämäntapaista. Ei mitään hienostelua, vaan kunnollisia makuja ja perustekniikoita. Kakku on myös kätevästi gluteeniton, eli sopii keliaakikollekin.

Ohje on Cakelets and Doilies -blogista, jota suosittelen vilkaisemaan. Itsellä on tuolta varmaankin joka toinen ohje merkattu kokeiltavien listaan.. Muutin joitakin määriä lähinnä suomalaisten pakkauskokojen mukaan. Niin ja alkuperäisessä ohjeessa sitruunan kuorta tarvitaan yli puoli desiä (n. 6-8 sitruunan kuori?), mutta itse lällyilin ja vähensin määrää reilusti. Maku oli silti todella sitruunainen.

Sitruunainen ricotta-mantelikakku

120 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 vaniljatanko
n. 3 luomusitruunan kuori
4 munaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
200 g (5 dl) mantelijauhetta
250 g ricotta-juustoa
koristeluun mantelilastuja ja tomusokeria

Ota aineet ajoissa huoneenlämpöön, voitele tai vuoraa leivinpaperilla 20-24-senttinen vuoka.
Pese sitruunat hyvin, raasta keltainen osa kuoresta. Tee vaniljatankoon viilto pituussuunnassa ja ota veitsenkärjellä siemenet talteen.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Vaahdota ensin valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää 1/2 dl sokeria teelusikallinen kerrallaan samalla vaahdottaen. Vaahdota kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää.
Vaahdota sitten eri kulhossa voi ja loput sokerista kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi, lisää sitruunan kuori ja vanilja. Lisää keltuaiset joukkoon yksi kerrallaan samalla vatkaten. Sekoita joukkoon myös mantelijauhe huolellisesti, sen jälkeen ricotta.
Yhdistä ensin kolmasosa valkuaisvaahdosta taikinaan, kääntele joukkoon varovaisesti. Lisää loput valkuaisvaahdosta mutta varo ylivatkaamasta, jottei valkuaisvaahdo lässähdä.
Kaada taikina vuokaan, ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista uunissa n. 45 minuutin ajan, kunnes kakku tuntuu kiinteältä ja on saanut väriä pinnalle. 
Anna jäähtyä kokonaan vuoassa, koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla. Parasta kakku on seuraavana päivänä.


Vinkkejä:
- Keltuaiset ja valkuaiset on helpoin erotella toisistaan, kun munat ovat vielä kylmiä. Tee siis erottelu ensin ja anna sen jälkeen levätä huoneenlämmössä.
- Tässä ohjeessa vaahdottaminen on tärkeässä roolissa. Ensinnäkin valkuaisvaahdon tulee olla kestävää, jottei se lässähdä. Aloita huoneenlämpöisten valkuaisten vaahdottaminen alhaisella teholla ja lisää tehoa loppua kohden. Kaikkien välineiden tulee olla puhtaita ja kuivia! Myös voi-sokerivaahtoa saa vaahdottaa ihan useamman minuutin ajan, kunnes seos on selvästi vaaleampaa.

8 kommenttia :

Petra kirjoitti...

Nam, oli pakko kokeilla tätä :) Maistettu ei vielä oo, mutta uunista tuleva tuoksu on aivan huumaava!

Siiri kirjoitti...

Todella kaunis ja herkkä kakku. :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan kuuloinen ohje, pääsee testaukseen! Varsinkin kun yksiä juhlia varten oli just suunnitteilla gluteeniton kakku.
Yks kysymys: oletko tehnyt ricottaa itse? Hanna

ell3 kirjoitti...

Niin kiva katella aina näitä sun luomuksia, tykkään tästä tyylistä ja siitä, että keksit jotain erikoisempaa, mitä muissa blogeissa ei ehkä oo :)

Heidi/Mustikkasuu kirjoitti...

Olen tehnyt hieman tämän tapaista kakkua. Nyt voisin kokeilla tätä sinun kokeilemaasi ohjetta. Tässä kun on niin paljon omia lempijuttujani, erityisesti manteli ja sitruuna.:)

Karusellisti kirjoitti...

Oi, tätä on ihan pakko kokeilla! Rakastan myös mantelia ja sitruunaa ja tuo gluteenittomuuskin osuu kohdalle :)

anskusiili kirjoitti...

Petra: Hauska kuulla, toivottavasti tykkäsit yhtä paljon kuin mekin täällä. : )

Siiri: Voi kiitos!

Hanna: Tämähän passaa sitten hyvin! En ole koskaan tehnyt, enkä kyllä mitään muutakaan juustoa. Ilmeisesti voisikin tehdä itse?

ell3: Kiva kuulla, ulkomaalaisista blogeista löytää aina niin ihania juttuja. : )

Heidi: Katsoin että Sikke Sumarillakin on saman tapainen ohje, ilmeisesti toimiva yhdistelmä!

Karusellisti: Tämä jää kyllä minukin vakikakukseni, oli sitten tarvetta gluteenittomalle tai ei. ;)

Mervi kirjoitti...

Tämä on ehdottomasti kokeiltava! Sitruunaiset leivonnaiset ovat niin houkuttelevia ja muut aineetkin kuulostavat erinomaisesti sopivilta, niin eihän tuo voi olla muuta kuin maukasta :D