torstai 27. maaliskuuta 2014

Banaanidonitsit kinuskikuorrutuksella


Donitsiohjetta pukkaa taas! Vähän aikaa sitten bloggasin tavallisista sokerikuorruteisista donitseista ja strösselidonitseista, mutta tällä kertaa on vuorossa oma lempparini donitsimauista. Tykkään eniten kinuskikuorrutteisista donitseista ja kehittelin oman nopean versioni kuorrutteesta. Yhdistin kinuskikuorrutteen banaanin makuiseen donitsitaikinaan, ja mielestäni makupari toimii hyvin yhdessä. Minun mielestäni kinuskikastike ja suola on yksi parhaista yhdistelmistä ikinä, mutta myös paahdetut mantelit toimivat hyvin kuorrutuksen pinnalla. Itse jopa kallistuisin pähkinäiseen versioon banaanin takia, mutta tein testin vuoksi kumpiakin versioita.

En aikaisemmissa postauksissa huomannut mainita, että sain donitsipellin Iloleipurilta reseptin kehittelyä varten, mutta siitä lisää myöhemmin!

Banaanidonitsit kinuskikuorrutuksella (10–12 kpl)

Taikina:
2 3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
ripaus muskottipähkinää
3/4 dl sokeria
30 g voita (+ hieman voiteluun)
1 banaani
1 muna
1 dl maitoa

Kinuskikuorrutus:
1 dl fariinisokeria
50 g voita
60 ml kermaa
2 dl tomusokeria
pinnalle paahdettuja mantelilastuja tai Maldon-suolaa

Ota aineet ajoissa huoneenlämpöön ja voitele 12-koloinen donitsipelti.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauhe, muskottipähkinä ja sokeri. Sulata voi ja anna hieman jäähtyä.
Muussaa banaani kulhossa haarukan avulla, yhdistä muna ja maito. Sekoita tasaiseksi ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti yhteen, älä ylivatkaa.
Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota taikina donitsipeltiin. Jätä kolot noin puolilleen, jotta donitseilla on kohoamisvaraa.
Paista uunissa n. 10 minuutin ajan tai kunnes donitsien reunat ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä ritilällä.
Valmista kuorrute kun donitsit ovat jäähtyneet. Mittaa kattilaan fariinisokeri, voi ja kerma. Anna sulaa hiljalleen ja lisää lämpöä levylle kun aineet ovat yhdistyneet toisiinsa. Anna seoksen kuplia sekoittamatta noin minuutin ajan ja ota sitten levyltä.
Sekoita kuumaan kuorrutteeseen tomusokeri ja vatkaa kunnes kuorrute on sileää (n. minuutin ajan).
Kasta donitsit kuumaan kuorrutukseen ja anna jähmettyä ritilän päällä. Koristele dippaamisen jälkeen mantelilastuilla tai suolahipuilla.
Säilytä huoneenlämmössä.

 

Vinkkejä:
- Donitsit ovat parhaita samana päivänä leivottuina, joten jos ajattelet tarjota donitseja iltapäivällä/illalla, suosittelen paistamaan donitsit aamulla. Kuorrutteen jähmettymiseen tarvitsee myös varata jonkin verran aikaa (n. tunti).

7 kommenttia :

Katarina kirjoitti...

Nami, näyttää todella herkulliselta!

Anonyymi kirjoitti...

Julistin juuri, miten en välitä donitseista... Kummasti se kuola vaan silti virtaa, kun näitä kuvia katsoo! :D

Pipsa kirjoitti...

Ai että nämä näyttävätkin herkullisilta! Luulin Iinan tavoin, etten välitä donitseista, mutta kylläpä näitä maistaisin yhden jos toisenkin mielelläbi ;)

Unknown kirjoitti...

Voi nam, mitä donitseja!
Osaatko sanoa, onko tuo muskottipähkinä pakollinen?

Sulla on kyllä aina niin ihania leivonnaisia täällä, pakkohan näitäkin on testata!! :-)

anskusiili kirjoitti...

Hovkonditorn: Kiva kuulla! : )

Iina: Haha ihana! Donitsit on vaan niin söpöjä. : )

Pipsa: Minäkään en ole mikään donitsihirmu, mutta olen kyllä innostunut donitsipellin myötä leipomaan niitä vähän enemmänkin!

salla L: Kiva kuulla, toivottavasti ryhdyt leipomishommiin! : ) Muskottipähkinän voi hyvin jättää pois, se vain antaa donitseille sellaista ominaista makua. Voit jättää kokonaan pois tai vaikka laittaa hieman kanelia tilalle.

JenniE kirjoitti...

Kiitos kuorruteohjeesta! testasin sitä tänään ja hyvin maistui. Lopputulos löytyy täältä:
http://isokahvikiitos.blogspot.fi/2014/04/iloista-vappua.html

anskusiili kirjoitti...

JenniE: Olepa hyvä! Kävin vilkaisemassa lopputulosta ja ihanalta näytti.